Kotka tutuksi pyöräillen

Ah, lämmin kevätpäivä, Kotka, pyöräily ja merenrannat! Niistä jos mistä on loistava lauantai tehty. Tänään teimme 16 kilometrin pyöräretken yksissä Suomen upeimmista maisemista. Tästä alta saat vinkkejä siitä, mitä matkan varrella pääsee näkemään. 

Liikkeelle lähdimme Sapokasta. Sapokka nyt on ihan vain Suomen hienoin puisto. Siitä ei pääse mihinkään. Puiston lisäksi Sapokasta löytyy kahviloita ja vierasvenesatama purjeveneineen. 
Päivisin Sapokka on täynnä kukkia ja iltaisin täyttä tunnelmaa

Katariinan meripuistoa
Jos on turistina matkaamassa, kannattaa matkaan ottaa pari lisäkilometriä suuntaamalla merenrantaa pitkin Mansikkalahden uimarannan kautta ensin Katariinan meripuistoon. Jos Sapokka on Suomen kaunein puisto, on Katariina huikein. Uskomattoman hieno paikka joka kannatta kokea! Kalliota, linnoituksen muuria, näkötornia, leikkipaikkaa, skeittiparkkia, grillipaikkoja ja vaikka mitä! Ihmeteltävää riittää koko perheelle. 

Meidän matkamme suuntasi kuitenkin suoraan lahtea kiertämään. Tällä reitillä hienointa on se, että kuljemme koko ajan meren äärellä, mutta vaihtuvissa ympäristöissä. 
Ensimmäisenä pysähdyskohteena oli Metsolasta löytyvä vanha Höyrypanimo. Höyrypanimolta löytyy Kotka Steam Breweryn myymälä ja ravintola Keisarinsatama. Katselimme vastarannalle, että vieläkö tunnistamme, missä kohdassa kuvassa näkyvää saarta edellinen asuntomme oli. Sieltähän se oikea laituri löytyikin! 

Metsolasta löytyy matkan toinen uimaranta. Ensimmäinen, hiekkaranta, on hieman piilossa Keskussairaalan takana, mutta toinen, kallioisempi ranta helposti löydettävissä matkan varrelta. 

Metsolan pieni uimaranta 

Metsolan viehättävän asuinalueen vieressä on myös yksi Kotkan monista venesatamista. Täältä näkee myös hyvin koko sen lahden, jota olemme kiertämässä. Kuvassa näkyvien pikkuveneiden lisäksi alueella on yllättävän suuriakin veneitä säilytyksessä! 

Metsolan venesatama. Taustalla häämöttää upea Höyrypanimon rakennus.

Metsolasta jatkoimme matkaa siirtolapuutarhan vierestä aika paljon pienempiä polkuja pitkin eteenpäin. Tarkoitus ei ollut valita ihan tätä polkua (läheltä menee myös pyöräiltävissä oleva reitti), jolla jouduimme taluttamaan pyöriä puunrunkojen yli, muutta saatiinpahan matkaan mukaan metsäinen tunnelma luonnonsuojelualueella. Kyseinen paikka on muuten myös puulajipuisto, jos puulajien tunnistaminen kiinnostaa. 


Metsän kautta saavuimme upeisiin Langinkosken maisemiin! Tässä kohdassa Kymijoki alkaa loppumaan ja Itämeri alkamaan. Kosken kuohunta on muuten tässä kohdassa melkoista pauhetta, vaikka kuva ei sille oikeuksia annakaan! Langinkosken keisarillinen kalastusmaja lähialueineen on myös ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, jos siellä ei ole aiemmin käynyt - tai vaikka olisi käynytkin. Alueelta löytyy myös kahvila. 

Tästä eteenpäin pääseekin paahtamaan monta kilometriä asfalttia eteenpäin. Mikäli haluaa käydä katsomassa pienestä idyllistä kalastajakylämäistä saarta, voi matkalla tehdä parin kilometrin poikkeaman Munsaareen ja takaisin reitille. Viehättävä käväisykohde on myös kuvassa veden takaa häämöttävä Kärkisaari ja sen upea huvila. Alla oleva kuva on otettu Mussaloon vievän sillan kohdalla.

Mussalossa paahdoimme paanaa suoraan eteenpäin. Turistille mielenkiintoisia kohteita Mussalossa ovat Tuulipuisto ja Santalahti. Santalahdessa on leirintäalue, mökkejä, uimaranta ja ihanille rantakallioille vievä luontopolku. 

Norssalmen sillan vierestä löytyvä ihana kallioluoto
Meillä seuraava pysähdys tuli kuitenkin vasta Norssalmen sillan alkupäässä. Siinä kohdassa on ihana pieni kallioluoto, johon matalan veden aikaan pääsee kiviä pitkin kävelemään. Sillan toisessa päässä on toinen mielenkiintoinen paikka, vähän salaisempi matonpesupaikka, johon pääsee kyllä autollakin. Tällä kerralla pysähdyimme vain tässä Mussalon puoleisella paikalla, joka näkyy hyvin myös sillalta. 


Matkan loppupuolella käväisimme vielä yrttipuutarha Redutissa katsomassa, miten kasvit ovat nousseet. Ötökkähotellista mies bongasi muurarimehiläisiä. 


Redutin takaa pilkottaa Haukkavuoren näkötorni, joka sekin aukeaa taas kesällä vierailukohteeksi. 
Ihan paras lopetus retkelle olisi ollut päästä Katariinan maauimalan lämmitettyyn ulkoaltaaseen uimaan, mutta tänä vuonna sitä ei ole päästy vielä aukaisemaan. Pian on kuitenkin kesäkuu ja ulkouima-allaskin on aukeamassa jälleen! 

Kommentit